Armia

Dodano: 15 listopad 2010 r.

dane kontaktowe
manager: 
Paweł Piotrowski
telefon: 
+48 607 77 32 00

Zespół Armia powstał w 1984 roku na skutek twórczego spotkania trzech osobowości polskiej sceny niezależnej: Tomasza Budzyńskiego (wówczas wokalisty kultowego zespołu Siekiera), Roberta Brylewskiego (gitarzysty Kryzysu, Brygady Kryzys i Izraela) i filozofa Sławomira Gołaszewskiego. W muzyce zespołu od początku jego istnienia pojawiają się różne nietypowe dla współczesnego rocka instrumenty - fortepian, flet, wiolonczela, skrzypce, oraz instrumenty etniczne - didgeridoo, dzwonki czy dzbanki. Przełomowym stał się moment, gdy w instrumentarium pojawiła się waltornia, która zdefiniowała unikalne brzmienie Armii. Mistyczno-bajkowe teksty Tomasza Budzyńskiego skłaniają ku głębokiej refleksji nad sensem życia i kondycją duchową współczesnego człowieka. Liczne są w nich odwołania do mistrzów literatury światowej, takich jak Dante, Beckett, Rimbaud czy Kafka, jak również do Starego i Nowego Testamentu. Połączenie poetyckich tekstów z rozbudowanym instrumentarium i wyrafinowaną, ekspresyjną muzyką, synergią energetycznego rocka, folku, free jazzu i szeroko rozumianej awangardy, zawierającą cytaty z muzyki klasycznej, sprawiło, że Armia stała się oryginalnym i niemożliwym do zaszufladkowania zespołem.

Zespół nagrał kilkanaście płyt, z których „Legenda” i „Triodante” zaliczane są do klasyki polskiej muzyki rockowej.

Obecnie Armia nagrywa i koncertuje w składzie:
Tomasz Budzyński - głos
Rafał Giec - gitary
Jakub Bartoszewski - waltornia, klawisze
Przemek Pacan - perkusja
Paweł Piotrowski - bas

Dyskografia: 
  • AntiArmia (1988)
  • Legenda (1991)
  • Czas i byt (1993)
  • Triodante (1994)
  • Duch (1997)
  • Droga (1999)
  • Pocałunek Mongolskiego Księcia (2003)
  • Triodante (DVD, 2004)
  • Ultima Thule (2005)
  • Legenda (limitowana winylowa edycja kolekcjonerska, 2007)
  • der Prozess (2009)
  • Freak (2009)
  • Triodante (limitowana winylowa edycja kolekcjonerska, 2009)
  • Podróż na Wschód (2012)
Wydawnictwa koncertowe:
  • Exodus (2CD, 1992)
  • Soul Side Story (2CD, 2000)
  • Koncert na 20-lecie (DVD, 2006)
  • Przystanek Woodstock 2004 (CD, DVD, 2007)
  • 25-lecie zespołu - XVI Przystanek Woodstock 2010 (CD, 2010)
  • Koncerty w Trójce vol. 02 - Armia(2013)
Tagi: Armia
Sklep

polecamy

Argumenty dla wierzących. Odpowiedzi dla poszukujących.

29,90 zł

W tej książce czytelnik znajdzie 365 krótkich opowiadań. Jedna taka historia na dzień to...

39,90 zł

365 krótkich opowiadań, historii i złotych myśli, które dotychczas były porozrzucane po...

38,00 zł

Biografia bł. ks. Tytusa Zemana jest świadectwem niezwykłej odwagi i bezkompromisowości....

34,90 zł

Tytuł tomiku uświadamia, że tym, co naprawdę mamy i czego nigdy nie zostaniemy pozbawieni...

15,90 zł

Antologia jest niewielkim wyborem tekstów z różnorakich publikacji, wystąpień,...

44,90 zł

św. Jan Bosko

Książka ta nie jest biografią Księdza Bosko, lecz zbiorem faktów i wyjątkowych dokumentów...

35,00 zł

Dzieje św. Jana Bosko w pigułce ‒ tak można opisać tę bardzo syntetyczną biografię...

24,90 zł

Ta książka jest biografią św. Jana Bosko: od urodzenia, przez trudne lata dojrzewania,...

29,90 zł

Napisano kiedyś, że mówienie o życiu księdza Bosko bez wspominania jego snów, to jak...

24 zł

Z typowej, niektórzy powiedzą banalnej, biografii Świętego Lodovico Gasparini (reżyseria...

4,99 zł

Antologia jest niewielkim wyborem tekstów z różnorakich publikacji, wystąpień,...

44,90 zł

książka

Z serii ilustrowanych książek zawierających małe opowieści oraz refleksje i sentencje....

13,90 zł

Bohaterowie tomiku ciągle się czegoś uczą. Czasami przypominają sobie, że mają serce,...

12,90 zł

W książce "Bohaterska Piątka", którą ponownie oddajemy w ręce czytelników, ks. Leon...

19,90 zł

"Życie według jutrzenki" jest już szesnastym tomikiem z serii „Krótkie opowiadania dla...

12,90 zł

Książeczka zawiera krótkie opowiadania dla ducha i kilka myśli - maleńkie pigułki...

13,90 zł

Ta książka jest biografią św. Jana Bosko: od urodzenia, przez trudne lata dojrzewania,...

29,90 zł

opowiadania dla ducha

Z serii ilustrowanych książek zawierających małe opowieści oraz refleksje i sentencje....

13,90 zł

Opowiadania Bruno Ferrero w sposób obrazowy i czuły ukazują różne sytuacje, a ich...

13,90 zł

"Życie według jutrzenki" jest już szesnastym tomikiem z serii „Krótkie opowiadania dla...

12,90 zł

Ta książeczka pragnie opowiedzieć najmłodszym o pięknie i znaczeniu Eucharystii....

12,20 zł

Ta książka spokojnie idzie pod prąd, sugerując proste i dostępne dla wszystkich sposoby...

18,00 zł

Ze śmiercią spotykamy się wszyscy i wszyscy ją przeżywamy, jednym razem łatwiej, innym...

10,90 zł

przypinki

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł