Armia

Dodano: 15 listopad 2010 r.

dane kontaktowe
manager: 
Paweł Piotrowski
telefon: 
+48 607 77 32 00

Zespół Armia powstał w 1984 roku na skutek twórczego spotkania trzech osobowości polskiej sceny niezależnej: Tomasza Budzyńskiego (wówczas wokalisty kultowego zespołu Siekiera), Roberta Brylewskiego (gitarzysty Kryzysu, Brygady Kryzys i Izraela) i filozofa Sławomira Gołaszewskiego. W muzyce zespołu od początku jego istnienia pojawiają się różne nietypowe dla współczesnego rocka instrumenty - fortepian, flet, wiolonczela, skrzypce, oraz instrumenty etniczne - didgeridoo, dzwonki czy dzbanki. Przełomowym stał się moment, gdy w instrumentarium pojawiła się waltornia, która zdefiniowała unikalne brzmienie Armii. Mistyczno-bajkowe teksty Tomasza Budzyńskiego skłaniają ku głębokiej refleksji nad sensem życia i kondycją duchową współczesnego człowieka. Liczne są w nich odwołania do mistrzów literatury światowej, takich jak Dante, Beckett, Rimbaud czy Kafka, jak również do Starego i Nowego Testamentu. Połączenie poetyckich tekstów z rozbudowanym instrumentarium i wyrafinowaną, ekspresyjną muzyką, synergią energetycznego rocka, folku, free jazzu i szeroko rozumianej awangardy, zawierającą cytaty z muzyki klasycznej, sprawiło, że Armia stała się oryginalnym i niemożliwym do zaszufladkowania zespołem.

Zespół nagrał kilkanaście płyt, z których „Legenda” i „Triodante” zaliczane są do klasyki polskiej muzyki rockowej.

Obecnie Armia nagrywa i koncertuje w składzie:
Tomasz Budzyński - głos
Rafał Giec - gitary
Jakub Bartoszewski - waltornia, klawisze
Przemek Pacan - perkusja
Paweł Piotrowski - bas

Dyskografia: 
  • AntiArmia (1988)
  • Legenda (1991)
  • Czas i byt (1993)
  • Triodante (1994)
  • Duch (1997)
  • Droga (1999)
  • Pocałunek Mongolskiego Księcia (2003)
  • Triodante (DVD, 2004)
  • Ultima Thule (2005)
  • Legenda (limitowana winylowa edycja kolekcjonerska, 2007)
  • der Prozess (2009)
  • Freak (2009)
  • Triodante (limitowana winylowa edycja kolekcjonerska, 2009)
  • Podróż na Wschód (2012)
Wydawnictwa koncertowe:
  • Exodus (2CD, 1992)
  • Soul Side Story (2CD, 2000)
  • Koncert na 20-lecie (DVD, 2006)
  • Przystanek Woodstock 2004 (CD, DVD, 2007)
  • 25-lecie zespołu - XVI Przystanek Woodstock 2010 (CD, 2010)
  • Koncerty w Trójce vol. 02 - Armia(2013)
Tagi: Armia
Sklep

polecamy

365 krótkich opowiadań, historii i złotych myśli, które dotychczas były porozrzucane po...

38,00 zł

Książka jest zbiorem opowiadań na poszczególne dni adwentu i w ten sposób przygotowuje do...

27,52 zł

Argumenty dla wierzących. Odpowiedzi dla poszukujących.

29,90 zł

Opowiadania Bruno Ferrero w sposób obrazowy i czuły ukazują różne sytuacje, a ich...

13,90 zł

Proponujemy, aby przez cały 2021 rok towarzyszyły nam fragmenty snów św. Jana Bosko....

8,50 zł

Antologia jest niewielkim wyborem tekstów z różnorakich publikacji, wystąpień,...

44,90 zł

św. Jan Bosko

„Wspomnienia Oratorium” św. Jana Bosko są jedną z najbardziej osobistych, być może...

25,00 zł

Napisano kiedyś, że mówienie o życiu księdza Bosko bez wspominania jego snów, to jak...

24 zł

Ta książka jest biografią św. Jana Bosko: od urodzenia, przez trudne lata dojrzewania,...

29,90 zł

Ksiądz Bosko na polecenie papieża Piusa IX, spisał dzieje pierwszych 40 lat swego życia....

11,88 zł

Dzieje św. Jana Bosko w pigułce ‒ tak można opisać tę bardzo syntetyczną biografię...

24,90 zł

Albumowe wydanie biografii św. Jana Bosko zawierające zdjęcia archiwalne Świętego. Po...

18,90 zł

książka

Antologia jest niewielkim wyborem tekstów z różnorakich publikacji, wystąpień,...

44,90 zł

Bohaterowie tomiku ciągle się czegoś uczą. Czasami przypominają sobie, że mają serce,...

12,90 zł

"Życie według jutrzenki" jest już szesnastym tomikiem z serii „Krótkie opowiadania dla...

12,90 zł

Kolorowanka o Eucharystii, która wyjaśnia Mszę Świętą, odwołując się do codziennego życia...

9,90 zł

Mocne świadectwo Katarzyny ukazuje, jak łatwo człowiek może oderwać się od Boga, licząc...

23,00 zł

„Wspomnienia Oratorium” św. Jana Bosko są jedną z najbardziej osobistych, być może...

25,00 zł

opowiadania dla ducha

Ze śmiercią spotykamy się wszyscy i wszyscy ją przeżywamy, jednym razem łatwiej, innym...

10,90 zł

"Życie według jutrzenki" jest już szesnastym tomikiem z serii „Krótkie opowiadania dla...

12,90 zł

Książeczka zawiera krótkie opowiadania dla ducha i kilka myśli - maleńkie pigułki...

13,90 zł

Z serii ilustrowanych książek zawierających małe opowieści oraz refleksje i sentencje....

13,90 zł

W tej książce czytelnik znajdzie 365 krótkich opowiadań. Jedna taka historia na dzień to...

39,90 zł

Książka z opowiadaniami świątecznymi powstała, aby towarzyszyć nam w najmilszym i...

24,90 zł

przypinki

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł

Przypinka o średnicy 37 mm na każdą okazję.

3 zł